Ziołowy Kredens
poniedziałek, 13 października 2014
Szarlotka
Nic nie smakuje tak dobrze jak szarlotka z jesiennych jabłek zjedzona na tarasie w ciepłe październikowe popołudnie. Do tego polecam szklankę soku wyciśniętego z jabłek i marchewki. A jabłkowo-cynamonowy zapach podczas pieczenia - bezcenny.
Można jednak polubić jesień. Szczególnie taką jak wczoraj. :) Zapraszam na przepis na tradycyjną szarlotką.
Szarlotka
Ciasto:
0,5 kg mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 żółtka (białka będą potrzebne do posmarowania ciasta)
2 łyżki gęstej śmietany
margarynaszczypta soli
ok. 1 kg jabłek
cukier do posypania
Zagniatamy ciasto, następnie odstawiamy je na około 10 minut. Dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę.
Blachy nie trzeba smarować, gdyż ciasto nie przywiera. Wyłożone ciasto smarujemy białkiem i posypujemy bułką tartą. Nakładamy starte na tarku jabłka i posypujemy cukrem oraz cynamonem. Nakładamy drugą rozwałkowaną część ciasta. Smarujemy białkiem i posypujemy obficie cukrem. Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz