Ziołowy Kredens

Ziołowy Kredens
Naturalnie i z pasją...

poniedziałek, 13 października 2014

Szarlotka



Nic nie smakuje tak dobrze jak szarlotka z jesiennych jabłek zjedzona na tarasie w ciepłe październikowe popołudnie. Do tego polecam szklankę soku wyciśniętego z jabłek i marchewki. A jabłkowo-cynamonowy zapach podczas pieczenia - bezcenny. 

Można jednak polubić jesień. Szczególnie taką jak wczoraj. :) Zapraszam na przepis na tradycyjną szarlotką.


Szarlotka

Ciasto:
0,5 kg mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 żółtka (białka będą potrzebne do posmarowania ciasta)
2 łyżki gęstej śmietany
margaryna
szczypta soli

ok. 1 kg jabłek

cukier do posypania

Zagniatamy ciasto, następnie odstawiamy je na około 10 minut. Dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę.
Blachy nie trzeba smarować, gdyż ciasto nie przywiera. Wyłożone ciasto smarujemy białkiem i posypujemy bułką tartą. Nakładamy starte na tarku jabłka i posypujemy cukrem oraz cynamonem. Nakładamy drugą rozwałkowaną część ciasta. Smarujemy białkiem i posypujemy obficie cukrem. Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz