Ziołowy Kredens

Ziołowy Kredens
Naturalnie i z pasją...

piątek, 4 września 2015

Krem z pomidorów



 To przepis na niezwykle aromatyczny i rozgrzewający krem z pomidorów. Zakochałam się w smaku, zapachu i konsystencji. To aromat dojrzałych polskich pomidorów, świeżej bazylii i oregano. Dzięki nucie ostrości pieprzu cayenne staje się obowiązkową pozycją na wrześniowy, pochmurny dzień.

Krem z pomidorów

Składniki:
6 dużych dojrzałych, polskich pomidorów
1 średniej wielkości cebula
1 średnia marchewka
1 mała pietruszka
3-4 ząbki czosnku
500 ml bulionu 
mały pęczek świeżej bazylii (może być suszona)
3/4 łyżeczki suszonego oregano
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
5 cm skórki z cytryny
1-2 łyżeczki cukru
pieprz, sól
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżka klarowanego masła

1 łyżka oleju

1. Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

2. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i wraz z przyprawami (bazylię siekamy) podsmażamy kilka minut na maśle i oleju. Dodajemy drobno pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gdy warzywa się zeszklą (nie mogą się przypalić), a przyprawy uwolnią aromat, wsypujemy pomidory. Zalewamy bulionem, dodajemy cukier. Gotujemy 25 minut. 


3. Miksujemy zupę blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy pieprz cayenne.

4. Podajemy gorący. Można podać z kleksem śmietany na środku i czosnkowymi grzankami. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz