Ziołowy Kredens

Ziołowy Kredens
Naturalnie i z pasją...

wtorek, 4 sierpnia 2015

Zupa "półkrem" z zielonego groszku

Zrobiłam dzisiaj półkrem z zielonego groszku, czyli zupę z warzywami na bazie groszkowego kremu. Na naszym stole gości często. To zupa smaczna, zdrowa i sycąca. Jest to świetna alternatywa dla osób, które nie przepadają za gęstymi kremami. 


 




Zupa "półkrem" z zielonego groszku

Składniki:

500 g zielonego groszku (może być mrożony)
3 średniej wielkości marchewki

2 średnie cebule
1 mała pietruszka
ewentualnie mały pęczek natki pietruszki do wygotowania
2 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego)

sól, pieprz
0,5 litra bulionu (lub łyżka "kostki rosołowej" domowej roboty rozpuszczona w wodzie)
groszek ptysiowy



Przesyp groszek do garnka, zalej taką ilością wody, aby go zakrywała. Gotuj groszek do miękkości. Jeżeli woda się wygotuje, pamiętaj o jej uzupełnieniu. 

Marchewkę i pietruszkę pokrój w półplasterki, cebulę w drobną kostkę. W osobnym garnku rozpuść masło klarowane, dodaj pokrojone warzywa. Podduś je kilka minut na rozgrzanym maśle, następnie zalej bulionem. Uzupełnij 2 szklankami wody. Gotuj warzywa do miękkości. Jeżeli woda się wygotuje, pamiętaj o jej uzupełnieniu.


Gdy groszek jest już miękki, zmiksuj go blenderem. Przetrzyj przez sitko powstały krem, w celu oddzielenia łupinek groszku (które są twarde i nieprzyjemne podczas jedzenia zupy). 


Gdy warzywa są już miękkie, dodaj przetarty krem. Gdy zupa jest za gęsta możesz dolać wody i zagotować. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podaj z groszkiem ptysiowym.  



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz