Zrobiłam dzisiaj półkrem z zielonego groszku, czyli zupę z warzywami na
bazie groszkowego kremu. Na naszym stole gości często. To zupa smaczna,
zdrowa i sycąca. Jest to świetna alternatywa dla osób, które nie
przepadają za gęstymi kremami.
Zupa "półkrem" z zielonego groszku
Składniki:
500 g zielonego groszku (może być mrożony)
3 średniej wielkości marchewki
2 średnie cebule
1 mała pietruszka
ewentualnie mały pęczek natki pietruszki do wygotowania
2 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego)
sól, pieprz
0,5 litra bulionu (lub łyżka "kostki rosołowej" domowej roboty rozpuszczona w wodzie)
groszek ptysiowy
Przesyp groszek do garnka, zalej taką ilością wody, aby go zakrywała. Gotuj groszek do miękkości. Jeżeli woda się wygotuje, pamiętaj o jej uzupełnieniu.
Marchewkę i pietruszkę pokrój w półplasterki, cebulę w drobną kostkę. W osobnym garnku rozpuść masło klarowane, dodaj pokrojone warzywa. Podduś je kilka minut na rozgrzanym maśle, następnie zalej bulionem. Uzupełnij 2 szklankami wody. Gotuj warzywa do miękkości. Jeżeli woda się wygotuje, pamiętaj o jej uzupełnieniu.
Gdy groszek jest już miękki, zmiksuj go blenderem. Przetrzyj przez sitko powstały krem, w celu oddzielenia łupinek groszku (które są twarde i nieprzyjemne podczas jedzenia zupy).
Gdy warzywa są już miękkie, dodaj przetarty krem. Gdy zupa jest za gęsta możesz dolać wody i zagotować. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podaj z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz